Meeslepende roman over de slavernij, met aangrijpende verhalen vanuit verschillend perspectief
Het is eind 1700 als het door huisjesmelkers volgepakte Middelburgse huis van Lucas Geluck tot de grond toe afbrandt, hij alleen op de wereld is en in een weeshuis terecht komt. De Angolese awi van Shala Bachogu wordt in diezelfde tijd door Ashanti's overvallen en de ouden in ketens weggevoerd. De kinderen zijn achtergebleven en zoeken een manier om te overleven. In Suriname is Mijntje Hadewijn er getuige van dat haar vader en moeder, plantersechtpaar, zich verliezen in buitensporig geweld wat haar ertoe brengt de plantage bokkig te verlaten. Drie getuigen en tegelijkertijd slachtoffers van het systeem van de slavernij. Ze vinden elkaar, verliezen elkaar ook weer, worden vrienden en vijanden, onvermijdbaar op weg naar een dramatische confrontatie.
Op 1 juli 1863 werd de slavernij door Nederland afgeschaft. Officieel kwam op die dag een eind aan tweehonderdvijftig jaar gruwel en knechting van meer dan een half miljoen Afrikanen en waren de slaven in Suriname en de Caraïben vrij. In werkelijkheid moesten ze echter nog tien jaar lang voor hun basra blijven werken, ook al moest die hen daar sindsdien een karig loon voor uitbetalen.
In 2023 is het honderdvijftig jaar geleden dat de slaven pas echt hun vrijheid hervonden. Ter gelegenheid daarvan heeft uitgeverij Elikser besloten Gouden Handel, de gedenkwaardige roman over de slavernij uit 2012, in aangepaste versie opnieuw uit te geven. Omdat de verhalen van Lucas Geluck uit Middelburg, van Shala Bachogu uit Luango en Mijntje Hadeweyn uit Suriname, nu meer en vaker dan ooit, verteld moeten worden.
Auteur Kees Uittenhout heeft een Nederlandse naam, is blank en blond, en acht het mogelijk dat een van zijn voorvaderen een slavenhaalder was of er bij een in dienst is geweest. De voorouders van zijn muze Odet Sleeswijk, die de ziel van Afrika, van Curaçao en Suriname inbracht en verbonden is met plantage Nieuwzorg in de provincie Commetewane, zijn met zekerheid op een Nederlands schip naar de West getransporteerd net als 500.000 andere Afrikanen. Samen dragen zij met hun afkomst bij aan een van de zwartste bladzijden van de vaderlandse geschiedenis. Met Gouden Handel is dat verleden een invoelbaar en aangrijpend verhaal geworden.