tr
Ali Erkan Kavaklı

Evde ve Okulda Başarılı Eğitimin Sırları

Giv mig besked når bogen er tilgængelig
Denne bog er ikke tilgængelig i streaming pt. men du kan uploade din egen epub- eller fb2-fil og læse den sammen med dine andre bøger på Bookmate. Hvordan overfører jeg en bog?
Eğitim, ciddi bir iştir. Çocukları seven ve onları iyi yetiştirmek isteyen insanların eğitim metodlarını, çocuk psikolojisini, çocuktaki beyin ve ruh gelişimini bilmesi gerekir. Başarısız çocuk yoktur, yetenekleri keşfedilmemiş ve geliştirilmemiş çocuk vardır. Evde ve okulda çocuklara başarısızlığı değil, başarıyı öğretmeliyiz. Her çocuğun mutlaka bir alanda yeteneği vardır. Bu yeteneğin keşfedilip geliştirilmesi, ailenin ve öğretmenlerin en önemli görevidir. Anne-baba olarak, millet olarak çocuklarımızı çok seviyoruz ve onların üzerine titriyor, en iyi okullarda okusunlar, en iyi öğretmenlerden ders alsınlar, hayata en iyi şekilde hazırlansınlar, iyi bir insan olsunlar istiyoruz. Çoğumuz, «Biz sıkıntı çektik, onlar bari ezilmesin; alınları açık, başları dik yaşasınlar» düşüncesindeyiz. Bu kitapta çocuk eğitiminde uymamız gereken kurallar ve başarılı eğitim sistemlerine geniş yer verildi. Çocuğumuzu hayata, daha donanımlı, daha becerikli, aktif ve sorumlu nasıl hazırlayabiliriz, bunun ipuçları sunuldu. Unutmayalım, çocuklarımızı daha çok sevmek, onlarla daha çok ilgilenmek, onlara daha çok zaman ayırmak, daha fazla değer vermek zorundayız. Onlar bizim en iyi dost olduğumuzu bilir ve bize sonsuz güvenirler. Eğitim metodlarını iyi bilir ve uygularsak, bu güven, bizi çocuk eğitiminde başarıya götürür.
Denne bog er ikke tilgængelig i øjeblikket
231 trykte sider
Har du allerede læst den? Hvad synes du om den?
👍👎

Citater

  • Bertrand Russellhar citeretfor 5 år siden
    Netice:

    1. Eğitim, çocuğu hayata hazırlamalı.

    2. Ona problem çözmeyi öğretmeli.

    3. Öğrenmeyi öğretmeli.

    4. Onu başarılı ve becerikli, iyi bir insan hâline getirmeli.

    6. Çocuk önemli ve önemsizi seçmeyi öğrenmeli.

    7. Çocuğu medyanın ve teknolojinin zararlarından korumalı.
  • Bertrand Russellhar citeretfor 5 år siden
    Eğitim, insana hayatı yorumlamayı ve bu yorumlara uygun davranmayı öğretir. Eğitimsiz insan hayatta karşılaşacağı zorlukların üstesinden gelemez. Okul sadece bilgi vermekle yetinmemeli, aksine o bilgiyi uygulama yeteneği kazandırmalı. Yoksa insan bilgi hamalı olur.

    Günümüzde gittikçe önem kazanan bir başka husus da öğrenilenlerin yorumlanmasıdır. Düşünmeyi öğrenmek, bilgi öğrenmekten daha önemlidir. Çocuk, öğrendiklerinin neye yaradığını, bu bilgileri nerede, nasıl kullanabileceğini kavramalıdır. Öğrenciye önemli ile önemsizi birbirinden ayırma yeteneği kazandırmalı. Okumak, yazmak, konuşmak, insanlarla iyi iletişim kurabilmek, her meslekteki insana yeni açılımlar kazandırır.

    Medyayı kullanabilme yeteneği kazandırmak çok daha önemli. Çocuğumuzun bilgisayar kullanıyor olması tek başına yeterli değildir. Çok daha önemlisi, bilgisayarda sunulan bilgi selini verimli ve faydalı bir şekilde kullanabilmesidir. Önemli olan çok bilgiye ulaşmak değil, lazım olan bilgiye ulaşmak ve sahip olduğu bilgiyi kullanabilmektir.

    “Değerlendirilemeyen bilgi, değersizdir.” der Thüringen Kültür Bakanı Dagmar Spanski.

    Bilgiyi Seçebilmek Lazım
    İletişim araçları, bilgiye ulaşmayı kolaylaştırdı ve hızlandırdı. Bugün bilgiyi değerlendirmek ve kullanmak önem kazandı. Eğitim, çocuğun bilgiyi seçme, değerlendirme ve kullanma yeteneğini geliştirmeli.

    Okullarda medyayı kullanma dersi mecburi olmalı. Öğretmen, sadece bilgi aktarmamalı, çocuklara, faydalı bilgiye ulaşmayı ve onu kullanmayı öğretmelidir.

    Aileler, medyayı faydalı şekilde kullanma ve zararlarından korunma konusunda çocuklarını yönlendirmeli. Özellikle de kendileri örnek olmalı.

    Televizyondaki her programı seyretmemeli, seçici olmalı. Evde bütün gün televizyon açık kalmamalı. Çocuk, günde en çok bir program seçmeli ve onu izlemeli. Seçilen programda faydalı olma özelliği aranmalı. Bu kriterler çocuğa öğretilmeli.

    Bilgisayarda çocuğun hangi bilgiye ulaştığı kontrol edilmeli. Abuk sabuk sitelere girmemesi, bilgisayar karşısında vakit öldürmemesi öğretilmeli. Girdiği siteler mutlaka kontrol edilmeli.
  • Bertrand Russellhar citeretfor 5 år siden
    Eğitimden Beklenen Yetenekleri Geliştirmek
    ve Gençleri Hayata Hazırlamaktır
    “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?”KUR’ÂN-I KERİM

    EĞİTİMDEN BEKLENEN ASLINDA öğrencileri hayata hazırlamak ve onları başarılı ve mutlu insanlar olarak yetiştirmektir.

    Başarmak ve mutlu olmak...

    Bu iki kelime her insanın rüyasını süsler. Üniversite bitiren bir genç ortalama 16 sene okula gider. En az eğitim gören 12 sene okula gidiyor. Bu uzun sürede eğitim, insana bu iki yeteneği kazandırmalı. Aksi takdirde kendisinden bekleneni verememiş olur.

    İyi bir eğitimciden ve eğitim sisteminden beklenen şunlardır:

    1. Öğrenmeye isteklendirmek.

    2. Öğrenmeyi ilerletmek.

    3. Yeteneklerini geliştirmek.

    4. Düşünmeyi ve problem çözmeyi öğretmek.

    5. Öğrenmeye motive etmek.

    6. Hayat boyu öğrenme metodu kazandırmak.

    7. İyi ve olumlu eğitim vermek.

    8. Kişilik ve sorumluluk duygusu kazandırmak. Sorumluluk duygusunu pekiştirmek.

    Das Parlament gazetesinde eğitimle ilgili bir yazı kaleme alan Alman yazar Dieter Smolka, eğitimden beklenenleri şu şekilde sıralamış:

    1. Eğitim çocuğa güçlü bir kişilik kazandırmalı.

    2. Sorumluluk duygusu kazandırmalı.

    5. Yeteneklerini geliştirmeli, verimliliğini artırmalı.

    6. Değer yargıları, ahlak ölçüleri benimsetmeli.

    7. Güzel davranışlar edindirmeli.

    8. Önemliyi önemsizi ayırt etmeyi öğretmeli.

    9. Sadece bilgi öğretmemeli, öğrendiklerini yorumlamayı, değerlendirmeyi ve eyleme koymayı öğretmeli, çocuğa üreticilik kazandırmalı.

    10. Bilgisayar ve medyayı bilinçli kullanmayı öğretmeli. (Das Parlament gazetesi, 30 Eylül-7 Ekim 2002, Berlin)

På boghylderne

fb2epub
Træk og slip dine filer (ikke mere end 5 ad gangen)