İmparatorluğun Seyir Defterinden
İskender doğduğunda, Makedonya, Yunan şehir devletçiklerinden biriydi. Güney Florida Üniversitesi’nden Prof. Dr. William Murray’a göre, diğer devletçiklerin sakinleri Makedonları geri bir kültürün temsilcileri olarak görüp aşağılardı. Bu yaklaşım, Makedonları tüm Yunan yarımadasını ele geçirme yönünde motive etmişti.
Batı Avustralya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Brian Bosworth’a göre, Makedon İmparatorluğu’nun ilk harcını atan, İskender’in babası II. Philip’ti. II. Philip, zengin altın madenlerinden gelen servetle dönemin en güçlü ordusunu kurarak topraklarını genişletmeye başlamıştı.
Prof. Dr. Murray, imparatorluğun bu kadar hızlı genişlemesinin sebeplerinden biri olarak İskender’in tutkularını gösterir. Ona göre Makedon İmparatoru’na en heyecan verici gelen şey, gerçek askerler ve ülkelerle strateji oyunu oynama ve gözünün görebildiği her yeri fethetme tutkusuydu!
Pers İmparatorluğu’nun Makedonya’nın bir numaralı düşmanı olmasının sebebi, Makedonların intikam arzusuydu. Perslerin bir eli, sürekli Yunan yarımadasındaydı. Makedon topraklarını uzunca bir süre işgal etmişler, Makedonlarla Yunanlar arasındaki ihtilafta genellikle Yunanları, bazen de Makedonları destekleyerek, bu iki halkı birbirine kırdırmışlardı.
İskender, 12 yıl süren seferler dizisinde 20 bin km yol kat etti, hiçbir savaşı kaybetmedi ve topraklarının genişliği 5.9 milyon km²’ye ulaşan bir imparatorluğa imza attı.
Makedon İmparatorluğu, İskender’in başa geçmesiyle birlikte tam anlamıyla İskender’in kişisel imparatorluğuna dönüşmüştü. Herhangi bir felsefe, uzun vadeli plan ya da hanedanlık geleneğine yaslanmıyor; sınırları imparatorunun hırsına göre genişliyordu. İmparatoruyla birlikte o da öldü.