Edi de Vind

Poslednja stanica Aušvic

Moja ispovest o životu i preživljavanju u logoru
Jedinstven i univerzalan zapis koji nam govori da i u paklu ima nade.
Godine 1943, na početku nemačke okupacije, Edi de Vind radio je kao lekar u Vesterborku, holandskom tranzitnom logoru. Nacisti su mu tamo odveli majku, ali je Jevrejski savet uveravao Edija da će je osloboditi ako nastavi da radi za njih. Kasnije je saznao da su je već prebacili u Aušvic.
U Vesterborku se zaljubio u ženu po imenu Fridel i venčao s njom. Godinu dana kasnije deportovali su ih u Aušvic. Po dolasku, Fridel i Edija su razdvojili. Edi je u jednoj baraci radio kao bolničar, dok je Fridel u obližnjem bloku bila prepuštena nemilosti nacističkih eksperimentatora. Koristeći svaki trenutak da krišom porazgovara sa svojom voljenom, Edi je čeznuo za danom kad će zajedno biti slobodni.
Napisana u samom logoru u nedeljama nakon što ga je Crvena armija oslobodila, Poslednja stanica Aušvic predstavlja veran opis Edijevih dana provedenih u Aušvicu. Njegova snažna poetična proza pruža jedinstven uvid u užase s kojima se suočio u koncentracionom logoru. Obogaćeni fotografijama iz Edijevog života pre Holokausta, tokom i posle njega, ovi potresni memoari objedinjuju dirljivu ljubavnu priču, detaljan prikaz zverstava Aušvica i inteligentnu raspravu o snazi ljudskog duha.
Spasena od zaborava, ova knjiga predstavlja važan i trajan dokument, svedočanstvo o snazi ljudskog duha i upozorenje na ponor u koji možemo da potonemo kad predrasude prevladaju.
„Neprikosnoveno svedočanstvo o Holokaustu.“ Heder Moris, autorka romana Tetovažer iz Aušvica
224 trykte sider
Forlag
Laguna

Vurderinger

  Jasna Prokovićhar delt en vurderingsidste år
  💀Uhyggelig
  🔮Overraskende

  Ne znam da li je moguće imati utisak odmah posle pročitane knjige..potresno, užasno, glava me je zabolela od ove knjige..mom mozgu je neshvatljivo kako su oni koji su preživeli-preživeli..neki su se nadali, neki su se borili, a neki prepustili..neshvatljiv zločin, ne ponovio se nikada više.

  Dejan Thar delt en vurderingsidste år
  👍Værd at læse
  💀Uhyggelig
  🔮Overraskende
  💡Lærerig

  Čitanjem ove knjige stiče se realan uvid o strahotama ali i o ljudskim osećanjima u logoru.

  Milos Milivojevichar delt en vurderingfor 6 måneder siden
  👍Værd at læse

Citater

  Jasna Prokovićhar citeretsidste år
  „Hoće li ikad platiti za to?“, zapita se jedan od prisutnih nakon duge tišine.

  „Ovo nikad ne može da se naplati“, reče Hans. „Možemo samo da uništimo sav esesovski ološ.“

  „Mislite da je odgovornost samo na SS-u ili na partiji?“, upita Kabeli. „Šta je s ostatkom naroda? Jesu li svi anđeli?“

  „Sigurno da nisu“, priznade Hans. „Ceo nemački narod je odgovoran. Sad gube rat i odreći će se vođa, ali da su pobedili, niko ne bi pitao Firera kojim sredstvima se služio i šta se desilo sa svim komunistima i Jevrejima.“
  Анђела Максимовићhar citeretfor 7 måneder siden
  Tamo, na drugom prozoru, stajala je ona, njegova devojka. Nasmešio se. Naravno da je bila lepa. Uvek će mu biti podjednako lepa, s kosom ili obrijane glave. I kad bi je ponovo posedovao, bila bi mu ista bez obzira na to koliko su je zlostavljali.
  Анђела Максимовићhar citeretfor 7 måneder siden
  „Biti sam je bezvredno,

  a skupa smo jedno.“

På boghylderne

  Laguna
  Laguna
  • 992
  • 4K
  Bookmate
  "Baksuzna" polica?
  • 13
  • 28
  nefertiti0412
  Nase
  • 200
  • 21
  ZokaT
  Moje knjige
  • 136
  • 20
fb2epub
Træk og slip dine filer (ikke mere end 5 ad gangen)