Två män sida vid sida i 1880-talets Köpenhamn. Den ene är Knud Wiisby, ung språk— och teaterman, upptäckt för eftervärlden via dokument från ett dödsbo. Den andre är August Strindberg som flytt Stockholm efter Giftas-processen och nu vill starta en skandinavisk försöksteater.
Som medarbetare till August och Siri på Casino— och Dagmarteatern står Knud Wiisby mitt i deras drama men också i sitt eget: den unge dansken var uppenbarligen förälskad i en av dåtidens vackraste revyaktriser, Anne Aretino.
Strindbergs skugga i Nordens Paris väcker en tid till liv som liknar vår egen. Köpenhamn håller på att förvandlas till virvlande metropol, centrum för livets och konstens förändring i Norden. Allt är i rörelse: tankarna, moralen, köpenskapen, känslolivet. Kritikern Georg Brandes rapporterar att Gud är död, och den fria kärleken utprovas. Samtidigt är hyckleriet och skenheligheten omåttliga. Frigörelseförsöken leder till en sedlighetsdebatt. På godset Skovlyst skriver August Strindberg En dåres försvarstal, en nattsvart skildring av äktenskapet med Siri. Lösningarna på livets konflikter delegeras till konsten: August och Siri förenas i försöket att sätta upp Fröken Julie i Köpenhamn.
Ulf Peter Hallbergs laddade konstnärsroman ger oss tillgång till starka konflikter och känslor. Strindberg är i högform: Åsnan Björnson spritter omkring i Europa och babblar om engifte och månggifte! Någon skulle piska ihjäl den!
Dokumenten från teatervärldens Köpenhamn 1887–89 ger oss ett helt nytt perspektiv på den tidens händelser. Ur glömskan stiger en stor vardagsgestalt fram: Knud Wiisby!