Hüseyin Rahmi Gürpınar (1864 — 1944), cumhuriyet dönemi popüler yazarları içinde kendine has bir yerde duruyor. Türkçesinin ulusal miras kabul edilecek düzeydeki güzelliği ve romanlarındaki toplumsal zenginlik bugün bile değerini kaybetmiş değil. Aksine 20. yüzyılın ilk yarısındaki İstanbul hakkında adeta bir sinema filmi veya bir belgesel gibi bugünlere bilgi taşıyor. Meşrutiyet ve mütareke yıllarını, cumhuriyet dönemini ve dünya savaşlarını yaşamış bir Hüseyin Rahmi var karşımızda. Bu zengin biyografiyi çok katmanlı İstanbul antropolojisi ile buluşturan romanlar yazıldığı veya bahsettiği dönemi okura capcanlı bir şekilde yaşatıyor.
Gerçek bir romancı duyarlılığı, noksansız bir okur saadeti. Hüseyin Rahmi Gürpınar metinlerinin hülasası da bu olsa gerek.
Papersense Yayınları, bu büyük yazarın romanlarını ve çevirilerini orijinal metinlerine sadık kalarak, sadeleştirmeden yayınlıyor.
Mezarından Kalkan Şehid
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın romanlarında ortak bir tema olarak ele alınabilecek mitlerle sürdürülen savaş bu romanın da konusunu oluşturmakta. Yazarın en sevdiği romanı olarak ifade ettiği Mezarından Kalkan Şehid, rasyonel bir genç olan Şevki'nin şehir efsaneleriyle sürdürdüğü mücadeleyi konu alıyor. Bölge halkı tarafından Cinli Köşk olarak anılan köşke damat olarak giden Şevki, köşk hakkında anlatılan şehir efsanelerinin aslını öğrenmek için araştırmalara başlar. Polisiye unsurlarının yoğun biçimde kullanımı romanı bir bulmacaya dönüştürür.