2019 är det 50 år sedan den första månlandningen. Rymdens alfabet är ett närvarande reportage och en litterärt och filosofiskt reflekterande berättelse om rymdfartens historia och framtid.
I Rymdens alfabet ger sig Maria Küchen i kast med allt som hör rymden till: astronauterna, rymdbaserna, dräkterna, farkosterna, månlandningen och exakt vilken sorts penna det var som Buzz Aldrin tog hjälp av för att laga den trasiga strömbrytaren när det var dags att återvända till jorden. Från Bajkonurs heta stäpper reser Küchen till Cape Caneveral och bevittnar hur Spacex Falcon 9 fyller lyften med ett mullrande dån och skjuts upp mot himlen.
Idag, 50 år sedan den första månlandningen, pågår en andra kapplöpning till månen. Rymdens gåtfullhet tycks inte släppa sitt grepp om oss.
Julen 1968 skrev Apollo 8 rymdhistoria genom att bryta sig loss från jordgravitationen och lägga sig i omlopp kring en annan himlakropp. Något sådant hade inte hänt tidigare. Alla som fram till dess hade skjutits upp i rymden hade stannat i bana kring vår planet. För första gången fick mänskligheten nu se sitt gemensamma hem utifrån rymden — en oändligt ensam himlakropp omgiven av mörker. Ett drygt halvår senare landade människan för första gången på månen.
Maria Küchen har förvandlat passionen hon delar med många till en utforskande bok full av kärlek och mystik. Sedan hon som åttaåring såg de suddiga svartvita tv-bilderna av månlandningen hemma i vardagsrummet i Uppsala, har hon fascinerats av rymdfartens och astronomins olika gåtor.
Rymdens alfabet är ett närvarande reportage och en litterärt och filosofiskt reflekterande berättelse om rymdfartens historia och framtid.
«Küchens Rymdens alfabet är fylld av vetande, men också av mycket vördnad och passion inför både rymdens realiteter och storslagna mysterier.» BTJ